Näin valitset oikeat vanteet netistä

Kun uusi auto on hankittu tai vanha kiesi kaipaa uutta ilmettä, ovat vanteet yleensä se ensimmäinen hankinta ostoslistalla. Suurin osa vanteiden ostajista hankkii uudet vanteet netistä, sillä valikoima on verkossa suurempi ja sitä myöden myös hinnat usein perinteisiä liikkeitä edullisemmat. Kuitenkin auton tyyliin sopivien sekä renkaisiin oikein istuvien vanteiden tilaaminen netistä vaatii hieman laajempaa tietotaitoa, kuin uusien housujen tai kenkien ostaminen. Mutta miten sitten kaikista tarjolla olevista vanteista pystyy valitsemaan juuri itselleen ja autolleen sopivimmat? Tutustu nyt aiheeseen tarkemmin!

Yksityiskohdilla on merkitystä

Oikeiden vanteiden valintaan vaikuttavaa selkeästi eniten vanteen tuumakoko ja leveys sekä pulttien määrä ja niiden koko. Vanteen tuumakoko on siis aina sama, kuin renkaan tuumakoko, joiden pohjalta ne sovitetaan saumattomasti yhteen. Tätä tuumakokoa voidaan myös halutessa kasvattaa tai pienentää. Tarkasta kuitenkin aina ennen suuremman tai pienemmän tuumakoon valintaa auton rekisteriotteesta, millaiset minimi- tai maksimikoot kyseiseen autoon sallitaan.

Lisäksi on tärkeää varmistaa, että miten monella pultilla vanne kiinnitetään ja mikä on niiden pulttijako eli reikien etäisyys toisistaan. Nämä mitat kun ovat aina kyseisen auton kohdalla vakiot, samalla kun ne ovat muuttumattomat eikä niitä pysty omien toiveiden mukaan säätämään. Myös auton merkin ja mallin mukaan voi helposti löytää omaan autoon, niin kooltaan kuin myös pulttijaoltaan, sopivia vanteita netistä.

Erilaiset vannetyypit määritellään renkaiden mukaan

Vaikka koko menisikin oikein, on vanteita silti netissä ja kivijalkaliikkeissä tarjolla pilvin pimein. Valikoimiin kun lukeutuvat vielä perinteisten henkilöautojen vanteiden lisäksi myös raskaamman kaluston vanteet sekä erikoisvanteet. Tuotevalikoimia voi kuitenkin helposti eritellä esimerkiksi jakamalla ne yleisimpiin vannetyyppeihin, jotka perustuvat siihen, millaiset pyörät kyseisessä ajoneuvossa on. Yleisimpiin pyörätyyppeihin lukeutuu esimerkiksi levypyörät, kun taas teräspuolapyöriä näkyy tänä päivänä lähinnä autojen erikoispyörinä.

Vannetyyppejä

Vanteiden valinnassa tulisi kuitenkin ottaa huomioon myös muita tekijöitä kuin oikea istuvuus. Näin ollen esimerkiksi vanteen merkki, koko ja valmistustapa tulee erityisesti huomioida. Vanteita netistä hankkiessa kannattaakin kiinnittää huomiota myös perinteisiin ostoperusteisiin kuten hintaan ja laatuun, jotka kulkevatkin useimmiten käsi kädessä. Esimerkiksi halvimpia ovat usein valuvanteet, jotka voivat toki olla myös laadukkaita. Kuitenkin useimmiten ne osoittautuvat painaviksi ja pahimmillaan jopa auton ajo-ominaisuuksiin ja polttoaineen kulutukseen negatiivisesti vaikuttaviksi vanteiksi. Hintahaarukan toisesta päästä taas löytyvät halutut ja kalliit takovanteet, jotka osoittautuvat käytössä usein hyvin kevyiksi ja kestäviksi.

Kevytmetallivanteet

Kevytmetallivanteita taas käytetään usein valupyörissä, jotka ovat osittain tai kokonaan valmistettu kevytmetallivalusta. Niiden käyttö on selkeästi lisääntynyt viime aikoina, koska ne vaikuttavat hyvin suuresti auton ulkonäköön. Käytössä kevytmetallivanteet ovat kevyemmät, vaikkakin verraten jäykemmät kuin tavalliset teräslevypyörät, jonka vuoksi jousittamaton massa pienenee. Kuitenkin valupyörien ilmavan rakenteen ansiosta jarrut saadaan helposti jäähtymään. Kovaa ja pitkäaikaista kulutusta ne kestävät silti huonosti, sillä pienienkin vikojen korjaaminen voi osoittautua hyvin vaikeaksi ellei jopa mahdottomaksi. Tämän vuoksi renkaat ja kevytmetallivanteet voidaan joutua uusimaan jopa kokonaan rikkoitumisen vuoksi.

Hiilikuituvanteet

Hiilikuituvanteet ovat viime vuosien kuluessa kasvattaneet tasaisesti suosiotaan, sillä aiemmin niitä käytettiin lähes yksinomaan pelkästään kalliissa erikoisautoissa. Nykyisin niitä kuitenkin saa myös tavallisiin autoihin. Kevyet, jopa kilolla jokaisen pyörän jousittamatonta painoa vähentävät, ja kestävät hiilikuituvanteet ovatkin usein erittäin hyvä valinta lähes millaiseen autoon tahansa. Ne kun eivät vaikuta ajo-ominaisuuksiin heikentävästi ja keveytensä ansiosta renkaat toimivat paremmin tien pinnassa, samalla kun sopeutuvat täydellisesti sekä pituus- että sivuttaissuuntaisiin voimiin.

Halvat vanteet eivät aina kestä talviajoa

Talvikäyttöön tulevissa vanteissa taas kannattaa ottaa huomioon erityisesti vanteen malli ja pinnoitus. Lumen puhdistaminen kun on erittäin vaikeaa tiheäpuolaisista vanteista, eivätkä kaikkein halvimpien vanteiden pinnat useinkaan kestä tarpeeksi hyvin säännöllistä altistumista tiesuolalle. Jos siis haluat pitää vanteesi hyvässä kunnossa myös talviajossa, kiinnitä näihin seikkoihin erityistä huomiota.

Myös ulkonäkö merkitsee

Usein lopulta ostopäätöksen viimeistelee vanteiden ulkonäkö. Ne kun ovat tietynlainen symboli, joka ilmentää niin auton suorituskykyä ja nopeutta, kuin myös ajajansa statusta. Ja kukapa nyt ei haluaisi ajella pitkin katuja useita tuhansia maksavilla hiilikuituisilla tai kromatuilla vanteilla. Ulkonäkö onkin yksi tärkeimmistä seikoista, joihin tulee kiinnittää huomiota, kunhan se ei kuitenkaan ole se ainoa valintakriteeri.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *